Novosti

Digitalna Dalmacija sudjelovala na Nacionalnom vijeću za digitalnu transformaciju RH

O DIGITALNOJ BUDUĆNOSTI

Jedan od glavnih ciljeva Republike Hrvatske odnosi se na stvaranje poticajno okruženje za razvoj digitalizacije, kao i pravno-zakonski okvir, jer je digitalizacija važna i za poboljšanje života i međunarodne konkurentnosti Hrvatske.

U skladu s tim, održana je 2. sjednica Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića. Početak 2. sjednice Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju približio nam je usvojenu Strategiju digitalnog razvoja do 2032., u kojoj je digitalizacija jedan od četiri prioriteta u nacionalnom razvoju, uz dekarbonizaciju, demografsku revitalizaciju te obrazovanje. Također, naglašen je nužan doprinos stručnih članova vijeća te su najavljeni prijedlozi programa politika za digitalno desetljeće. Kroz primjenu naprednih tehnologija poput 5G/6G, umjetne inteligencije, strojnog učenja te blockchain tehnologija, Hrvatska će graditi gospodarstvo otporno na izazove budućnosti.

Na sjednici je državnik tajnik SDURD-a Bernard Gršić predstavio nacrt prijedloga programa politika “Put u digitalno desetljeće 2030”, gdje je planirano da do 2030. oko 80 posto stanovnika svake članice EU ima digitalnu pismenost, te da se promiču ICT zanimanja. Ključni aspekti Strategije odnose se na osiguravanje jednakog razvoja svih dijelova Hrvatske, a provedba strategije pratit će se kroz:

• digitalizaciju gospodarstva,

• digitalizaciju javne uprave,

• omogućavanje pristupa internetu svim građanima,

• razvoj digitalnih vještina građana.

POGLED NA DIGITALNU TRANSFORMACIJU

Pročelnik UO za informatiku Splitsko-dalmatinske županije i voditelj Digitalne Dalmacije Damir Brčić istaknuo je primjere iz prakse prezentirajuć aktivan rad Digitalne Dalmacije koja već punih 6 godina provodi cijeli niz programa i aktivnosti za digitalnu transformaciju Splita i Dalmacije. Digitalna Dalmacija je svoje programe kreirala osluškujući potrebe tvrtki, organizirala je niz programa u suradnji s tvrtkama, fakultetima i stručnjacima iz raznih područja, a usmjerena je na praktične programe u svrhu cjeloživotnog obrazovanja, odnosno na premoštavanje jaza između obrazovnog sustava i tržišta rada. Edukacije Digitalne Dalmacije pokrivaju najaktualnija tehnološka područja poput najzastupljenijih developerskih platformi, a s naglascima na kibernetičku sigurnost, umjetnu inteligenciju i web 3.0 tehnologije.

Kao primjer dobre prakse istaknut je program škole programiranja EDIT CodeSchool koji je aktualan već punih 6 godina, obuhvatio je 9 gradova, 25 škola, preko 3000 učenika. Neizostavni dio u cijeloj priči se odnosi na poduzetništvo i startupe, nove tehnologije, a težnja je na razvoju tehnološke zajednice, odnosno Dalmatinskog startupe ekosustava.

„Uz edukacijski imamo i jedan cijeli vertikalni program za razvoj startupa, razvijamo tehnološki i startup ekosustav u Splitu i Splitsko dalmatinskoj županiji. Pored toga radimo cijeli niz aktivnosti za okupljanje i povezivanje tehnološke zajednice: niz tehnoloških konferencija i meetup grupa; za umjetnu inteligenciju, cybersecurity i startup community.

U osnovi kroz aktivnosti okupljanja tehnološke zajednice nam se zrcale ove dvije inicijative jedna prema drugoj – edukacije za razvoj digitalnih vještina i razvoj tehnološkog i startup ekosustava .

Mislim da se za jedan cjelovit razvoj priče digitalne transformacije ne bi bilo dobro fokusirati samo na jedan od ovih smjerova“, kazao je voditelj Brčić te dodao da u svemu treba pristupati gledajući širi okvir. Mislim da treba malo holistički gledati; uz digitalne vještine treba poticati i startup poduzetništvo, ali i graditi lokalne tehnološke zajednice, jer lokalne prilike nisu svugdje iste, iako su nacionalne inicijative dobre, korisne i pokriveni su odlični smjerovi.

Dolazim iz Splita, mi smo drugi grad države, najveća županija i mislim da bi trebalo poticati razvoj regionalnih programa digitalne transformacije, kao što je Digitalna Dalmacija, koji bi se bolje prilagodili posebitostima i stupnju razvoja pojedine regije ili grada.

ŠTO DALJE? PRIPREMA ZA 3. SJEDNICU NACIONALNOG VIJEĆA

Jedno je sigurno, Digitalna Dalmacija nastavlja s organiziranjem raznovrsnih edukativnih programa za razvoj digitalnih vještina. Stvaramo povoljno okruženja za profesionalni napredak u digitalnom svijetu i razvoj poduzetničkog okruženja kao pokretača tehnološkog napretka Dalmacije i Hrvatske.

Na održanoj 2. sjednici Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju istaknuto je da će Nacionalno vijeće osnovati radne skupine za još konkretnije razrade programa, a Digitalna Dalmacija će predložiti iniciajivu za poticanje regonalnih inicijativa za digitalnu transformaciju koje će financijski i organizacijski podržavati regionalne samouprave u suradnji s lokalnim tehnološkim poduzetnicima i edukatorima.

Digitalna transformacija Hrvatske se može dogoditi jedino ako uz nacionalnu strategiju i aktivnosti, radimo i na razvoju regionalnih planova i aktivnosti digitalne transformacije prilagođenih regionalnim okruženjima.