Novosti

Digitalna Dalmacija: što smo sve realizirali i pridonijeli IT zajednici u prošloj godini?

Što smo sve mi u Digitalnoj Dalmaciji / ICT županiji uspjeli realizirati i pridonijeti našoj lokalnoj IT zajednici u prošloj godini?

Polako, ali sigurno bližimo se kraju 2022. godine. Godine u kojoj smo uveli neke novosti ali i nastavili sa dokazanim I dobro prepoznatim programima.

Sretni (ali ne i samozadovoljni) smo što kontinuirano u nizu održavamo naše višegodišnje aktivnosti poput EDIT CodeSchool i StartIT akademije, ali prateći potrebe naše IT zajednice pokrenuli smo i pregršt novih. Evo kratak pregled ostvarenog u 2022. godini:

 

JuniorDEV is a way to go

Ukupno 30 polaznika završilo je našu devetotjednu školu primijenjenog programiranja a čak je četvero najboljih polaznika dobilo posao u splitskoj IT tvrtki NAIS!

Zadovoljni smo što već prva generacija EDIT JUNIOR Dev škole programiranja daje željene rezultate a evo što o programu kaže Marino Jurić, student koji je dobio posao nakon 9 tjednog tečaja gdje je bio među najboljim polaznicima.

 “Za nas je sve ovo jedno dobro iskustvo. Dobro je što ICT županija ima ovakve tečajeve jer vidimo da se IT zajednica u Splitu širi i donosi nova radna mjesta u budućnosti”, istaknuo je Marino.

 

Posjet Izraelu - startup naciji

Posjetili smo državu Izrael, svjetskog lidera u inovativnom poduzetništvu i broju novoosnovanih firmi. Tokom 10 produktivnih sastanaka u 3 različita grada Tel Aviv, Jeruzalem i Haifa sa ključnim akterima izraelskog startup ekosustava - Startup Nation, Municipal Innovation Centar,I srael Innovation Authority, Technion, TAU Ventures. uvjerili smo se u kvalitetu njihovog rada i dobili sjajne ideje kako njihov način rada implementirati u široku lepezu naših aktivnosti.

 

BlockSplit 3. Third is the charm!

Više od 600 sudionika, Web3 developera, poduzetnika i studenata te 50 predavača, redom renomiranih imena iz globalnog IT sektora iz zemlje i cijelog svijeta - okupila je ovogodišnja 3. međunarodna konferencija BlockSplit posvećena blockchainu Web3 tehnologiji. BlockSplit konferenciju je organizirala je hrvatska krovna udruga za blockchain i kriptovalute - UBIK uz suorganizaciju ICT županije.

Jako nam je drago što je velik interes pokazao za dvije edukativne radionice koje su se održavale u našem PICS-u - "Legal Challenges in Blockchain Space" i "Intro to Web3 Design" koje je pohodilo više od stotinu sudionika

 

Podržavamo naše startupe i van granica RH

Webmarketing festival je najveći digitalni inovacijski festival u Europi

Uputili smo se u Rimini skupa s našim startupima pružiti im dodatnu podršku. Više tisuća posjetitelja bilo je dio odlične atmosfere a 3 startupa Digitalne Dalmacije dobili su priliku prezentirati svoj proizvod, Windward,  Plaja Beach Finder i Elnav (Helm Order Monitor), pokazali su se u odličnom svjetlu.

Ako i vi želite postati član zajednice Digitalna Dalmacija prijavite se na link u opisu profila ili na digitalnadalmacija.hr

 

Tinel Meet Up is back!

Nakon pandemijske pauze besplatni tehnološki događaj TINEL Meetup, u suorganizaciji udruge Tinel i ICT županije, vratio se na velika vrata. Tvrđava Klis bila je dupkom puna a gosti su imali priliku u ugodnoj atmosferi poslušati predavanja vrhunskih domaćih stručnjaka.

Predavanja su održali kreativni direktor i suosnivač agencije Bruketa&Žinić&Grey Davor Bruketa te SEO stručnjakinja Barbara Slade Jagodić. U panel raspravi diskutirali su direktori Dario Boras iz tvrtke Parklio, Ivan Biliškov iz Codeasya, Krešimir Končić iz Neurolaba i Tomislav Grubišić iz Bornfighta, a raspravu je moderirao Antonio Perić-Mažar iz Locastica koji je ujedno i otvorio događaj.

 

SpliTech konferencija – IoT Day

U suorganizaciji splitskog FESB i ICT Županije, u PICS@FESB centru održana je besplatna jednodnevna manifestacija popularizacije znanosti za mladeInternet of Things (IoT) Day koja je okupila 120 sudionika i predavače iz čak sedam zemalja pod sloganom "Make life easier".

Toni Perković, profesor na FESB-u kazao je kako je osnovna ideja IoT Day-a povezati znanstveni dio SpliTech 2022 konferencije s tvrtkama kako bi studenti iz prve ruke vidjeli što je trenutno aktualno iz područja IoT-a.

“Na IoT Day-u studentima se prezentiralo 12 vodećih IT tvrtki i u okviru toga organizirali smo tri događanja - Career Speed Dating, šest praktičnih radionica te prezentacije samih tvrtki gdje smo imati priliku vidjeti s kojim područjem Internet of Thingsa (IoT-a) te tvrtke rade i u kojem se području razvijaju kao u IoT-u tako i u ICT tehnologijama.”

 

StartIT Student - prvi mačići rasturaju!

Studentski poduzetnički projekt StartIT Student pokrenut je u suradnji ICT županije i FESB-a. Namijenjen je upravo studentima FESB-a koji žele svoje znanje primijeniti u poduzetništvu i ideje pretvoriti u proizvod spreman za tržište. 

„Želja nas i FESB-a kao partnera bila je upravo da studentima pružimo priliku da se upoznaju sa svijetom poduzetništva. Na FESB-u kao tehničkom fakultetu proizvode kvalitetne kadrove za sve IT, tehničke firme, međutim poželjno je da dio njih budu poduzetnici, da otvaraju nove tehnološke tvrtke koje će zapošljavati druge i ostvarivati naš gospodarski rast“ kazao je Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija.

Kakve su ideje studenti brusili kroz višemjesečni program i tko je sve osvojio nagrade pročitajte na linku.

 

StartUp Regatta – Biznis i more – nema bolje

Ovogodišnja Startup Regatta okupila je veliki broj sudionika među kojima najpoznatije investitore, startupe, mentore i korporacije iz zemlje i svijeta. Na dvodnevnom skupu koji s konferencijskim, prezentacijskim i nautičkim dijelom odvijao u Dioklecijanovim podrumima, na Rivi i u splitskom akvatoriju, svoje inovacije i kreativna rješenja predstavilo je i 12 mladih tvrtki iz startup zajednice Digitalna Dalmacija: GammaChef, Parklio, Rent A Local, DotYourSpot, TapCard/Plajabeachfinder/VAN Taxi Transfers, Litto, Blazorise, PigeonSky, Necogi i MushroomCups

 

ML/AI dobio 500tog člana

Slavimo više od 500 članova jednog od najvećih splitskih meetupa, koji je izrastao s vašom potporom kroz 4 godine !

Jedinstveno mjesto u Splitu gdje se susreću developeri, vlasnici IT tvrtki, studenti i zaljubljenici u svijet umjetne inteligencije (AI) i strojnog učenja (ML).

Doveli smo neka od najpoznatijih imena s AI scene u Hrvatskoj, ali svoju priliku dobiju i domaća imena iz Splita, a velik interes uvijek izazovu i prezentacija studentskih projekata studenata PMF-a i FESB-a.

Ako te zanimaju teme iz umjetne inteligencije i strojnog učenja i druženje s ljudima koji nešto rade na ovom području ML/AI Split je pravo mjesto za tebe.

Prijavi se i ti na ML/AI Split meetup te postani dio jedne od najvećih meetup zajednica u našem gradu

 

AI hands on training - potekao iz ML/AI meetupa

Veliki interes studenata i članova ML/AI Split meetupa, ali i ostalih se javio nakon vrlo posjećenog predavanja ML/AI Split meetupa Luke Farkaša, inače ATOS Interna i stipendista, s temom korištenja dostupnih podataka i YOLO algoritma za prepoznavanje objekata oko nas.

One thing led to antoher and… u organizaciji ICT županije i Luke Farkaša - ATOS Intern uz podršku Odjela za informatiku Splitskog PMF-a, održao bi višetjednu Hands-on radionicu s temom: Prepoznavanje objekata korištenjem YOLOv5.

Dovoljno je reći da se za ovu radionicu prijavilo više od 100 polaznika a njih 30 vrijedno su upijali znanje te im nisu smetale ni srpanjske vrućine.

Prva je ovo „vidljiva“ aktivnost u okviru RAZUMIN – Centra za razvoj umjetne inteligencije, pokrenutog kao još jedan bitan dio razvoja dalmatinskog startup ekosustava Digitalna Dalmacija.

 

Edit Code School 6 generacija

Jutro mijenja sve al dobre navike ne!

U šest godina iskustva naučili smo da motivacija ima ključnu ulogu u učenju, stoga polaznici u našoj školi iz prve ruke uče kako programiranje može biti zabavno, a roditelji su sretni jer vide da njihova djeca mogu provoditi kvalitetno vrijeme na računalu.

EDIT - Edukacijski IT centar je aktivnost projekta ICT županija kojim pokrećemo, promoviramo i unaprjeđujemo IT sektor na području Splitsko-dalmatinske županije, a kroz pet generacija u svijet programiranja ušlo je preko 3000 učenika iz više od 30 osnovnih i srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

 

StartIT 4 better tommorow

Platforma koja rješava problem influencera, proširena zvučna stvarnost, navigacija u zatvorenom prostoru, IoT rješenja za obalu lijepe naše ali i cijeli svijet, blockchain rješenja i mnogi drugi… - ovo startupi nam govore da je pred nama svijetla budućnost i da trebamo nastaviti još jače graditi i podržavati našu startup scenu.

Četvrta generacija a talenta ne nedostaje… Evo što kaže jedan od članova žirija poduzetnik Antonio Perić Madžar, CEO @ Locastic:

„Bilo je itekako zanimljivo. Drago mi je vidjeti da su startupi sve bolji. Ovo je težak posao i treba ga ponavljati svake godine. Svi uključeni u StartIT akademiju, na čelu s Damirom Brčićem, rade super posao – jedino se ovako startup scena može razvijati'.

 

Digitalna Dalmacija sve veća i veća!

Digitalna Dalmacija jedinstveni je portal kojim želimo mapirati startup scenu u Splitu i SD Županiji. Pomaže međusobnom povezivanju i suradnji startup zajednice kroz organiziranje meetupa, radionica i druženja na kojima članovi izmjenjuju svoja iskustva ili uče iz iskustava uspješnih poduzetnika.

Ako i ti želiš biti dio startup ekosustava Digitalna Dalmacija možeš se prijaviti ovdje.

Digitalna Dalmacija obitelj proširila se za još nekoliko članova:

  • Blasorise
  • Adriatic Quest
  • Trebam
  • Tap to review
  • Pigeon Sky

 

Šlag na kraju godine – GrowIT

Za kraj godine smo ostavili ono što nam nekako dolazi logičnim slijedom. Potpora našim startupovima ne završava krajem akademije već se nastavlja u mnogim oblicima pa tako i novčanom.

Fond od milijun kuna – broj prijavljenih timova neograničen - broj dobitnika 15!