Novosti

DIGITALNA DALMACIJA (digitalnadalmacija.hr): Portal koji županijsku IT startup scenu postavlja na višu razinu

Splitsko-dalmatinska županija hrabro korača putevima digitalizacije, a razvoj županijskog i splitskog IT startup ekosustava okrunjen je novim projektom. Portal „Digitalna Dalmacija“ (digitalnadalmacija.hr) idealna je platforma koja upravo pruža pregled cjelokupne IT startup scene u županiji te nudi stručnu podršku početnicima s dobrim idejama za startup priče koje imaju tržišni potencijal. „Digitalna Dalmacija“ pokrenuta je u sklopu projekta „ICT županija“ i kao nastavak StartIT - 8 tjedne IT startup akademije. Naglasak stavlja na startupe u nastajanju, umrežavanju cjelokupnog lokalnog IT startup poduzetništva i razvoju splitskog IT poduzetničkog sustava.

- Ideja o osnivanju portala ove vrste nastala je iz višegodišnjeg iskustva u radu projekta „ICT županija“. Doskočili smo potrebama mladih startupovcima za konkretnom podrškom jer se upravo oni svakodnevno nalaze u situacijama da im trebaju članovi tima različitih profila, umrežavanje, savjeti i mentori koji će im dati  ključne  informacije u vezi pravnih, financijskih i računovodstvenih pitanja – govori Anja Kvarantan, voditeljica projekta portala Digitalna Dalmacija.

Iako mladi imaju različite kvalitetne ideje, često njihovi startupi ne uspiju na tržištu. Razlog tome vidljiv je upravo u izostanku ovakve vrste stručne pomoći.

' Jedan od ciljeva portala „Digitalna Dalmacija“ jest i da potakne razvoj poduzetničkog mindseta kod studenata i mladih te razmjenu ideja i suradnju na daljnjem razvoju splitskog poduzetničkog IT ekosustava '

– ističe Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija.

Etablirane IT tvrtke često su poznate javnosti i o njihovim se uspjesima redovito govori. S druge strane, IT startup scena sastavljena je od „mladih“, novoformiranih tvrtki kojima je puno teže doći do javne vidljivosti. Portal će stoga biti paleta koja pruža detaljan pregled ove brojne i razvijene scene.

Korisnici će tako moći doznati sve što ih zanima o svakom startupu. Imat će uvid u to što se razvija, tko su osnivači, kakva je poslovna ideja iza projekta, medijske objave s detaljnim prezentacijama projekata i kontakt podaci.

Navedene informacije zapravo imaju svrhu ohrabrivanja, podrške i poticanja budućim mladim poduzetnicima, ali i pružanja informacija investitorima ili tvrtkama zainteresiranim za suradnju.

- Na portalu se trenutno nalazi početna lista koju čini desetak splitskih startupa. Broj će svakako rasti, a prema prvim procjenama planiramo imati listu od 40 startupova. Priče i ideje koje stoje iza njih uistinu su inspirativne i više nego zanimljive. Radi se o primjerice, aplikaciji za mršavljenje uz pomoć umjetne inteligencije, senzoru za voćarstvo, aplikaciji za pronalazak najbliže plaže, drive in entertainmenta… - kaže Kvarantan.

Svi ovi projekti zapravo su projekti s tržišnim potencijalom, baš kao i najnovija uspješna priča iz gospodarstva. Točnije, prodaja zagrebačke IT tvrtke FIVE  stranoj tvrtki za 40 milijuna dolara. To je još samo jedna u nizu pozitivnih vijesti o stranim investicijama u hrvatske IT tvrtke (Microblink, Infinum, Nanobit, Agrivi,…) u iznosima od 60 ili 130 milijuna dolara i to u vremenu svjetske COVID-19 krize.

- Bez velikog broja startupova teško je imati i nove uspješne IT tvrtke. Iskustva Švedske i Izraela, koje zovu „startup nation“, uvjeravaju nas kako pametno razvijana startup scena u konačnici može dovesti do rasta i napretka relativno male države u značajna svjetska gospodarstva. Ovo je stoga jedan od smjerova koji se treba poticati u hrvatskom gospodarstvu, a mi ćemo kroz naš portal svakako doprinijeti razvoju – zaključuje Brčić.

I vi se danas s lakoćom možete educirati i postati dio IT startup scene Splitsko-dalmatinske županije. Prijavite se na portal Digitalna Dalmacija i uz par jednostavnih klikova zakoračite u vaše novo životno poglavlje.