Novosti

Digital Dalmatia Day - pun pogodak na ovogodišnjoj Regatti

U Splitu je ovog utorka započela trodnevna konferencija Startup Europe Regata. Riječ je o najvećoj hrvatskoj startup konferenciji koja se već 5. godinu za redom odvija upravo u Splitu.

Nije Split središte zbivanja samo zbog svoje ljepote nego upravo zato što se splitska startup scena posljednjih godina nameće kao vodeća. Tu startup ekosustav funkcionira, svaki dan broj startupa raste, educira ih se i potiče, a rezultati su sve vidljiviji.

Posebnost ove konferencije je to da spaja poduzetnike, startupe investitore, znanstvenike, stručnjake, predstavnike akceleratora i inkubatora diljem Europe te otkriva poslovne prigode i sve njih povezuje s jedrenjem.

Da bi se ovako bitan event organizirao i vrhunski gosti odazvali, zaslužni su suorganizatori Frane Šesnić - direktor Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER i Damir Brčić - voditelj centra za digitalnu transformaciju - Digitalna Dalmacija.

“Razlog zbog kojeg organiziramo ovakvu startup konferenciju u Splitu, skupa s partnerima iz Zagreba, je želja da promoviramo dalmatinske startupe, ali i povežemo ih sa zagrebačkim startupima radi razmjene iskustava i znanja. Također i jedni i drugi će imati priliku upoznati cijeli niz stranih i domaćih stručnjaka iz područja nadolazećih tehnologija, svijeta akceleratora, poduzetništva, ali investitora iz VC fondova spremnih uložiti u zanimljive tehnološke projekte. Na jednom mjestu Rive i Podruma događa se spoj ideja, znanja i iskustva koje je plodno tlo za poslovni uspjeh nekog od startupa iz Splita i Zagreba koji imaju jedinstvenu priliku predstaviti svoj projekt na štandu na Rivi ali i kroz 60 sekundnu prezentaciju pred ostalim startupima i investitorima u Podrumima”,, izjavio je Damir Brčić u ime suorganizatora konferencije Digitalne Dalmacije

Prvi dan konferencije - nazvan ne slučajno Digital Dalmatia Day - dan je suorganizatora konferencije, Digitalne Dalmacije, a posebno je posvećen lokalnoj startup sceni. Osmišljen je s ciljem prezentiranja lokalnog startup ekosustava na čemu aktivno radi posljednjih 6 godina.

Konferencijske se dio održavao u Dioklecijanovim podrumima, a u isto se vrijeme na splitskoj Rivi moglo zateći mnoštvo štandova u sklopu izložbe startupa pod nazivom Expo-Riva.

Na Rivi je tako postavljeno preko 50 štandova na kojima su se predstavili startup projekti iz Hrvatske i inozemstva od kojih je skoro polovica upravo iz Splita.

Svoje inovacije i kreativna rješenja predstavilo je više od 20 mladih tvrtki iz startup zajednice Dalmatia Startup Community koju predvodi Digitalna Dalmacija, a koja je od samog početka partner ove konferencije - ove godine u ulozi suorganizatora. Zajednica je to koja prati, podržava i povezuje startupe i pojedince s mentorima i investitorima. Svi su članovi tako dobili priliku da stupe u kontakt s VC fondovima, investitorima i da pokažu proizvode i usluge koje nude široj javnosti.

Popričali smo sa startupom Vetzy. Osim samih riječi hvale i oduševljenosti ambijentom kažu kako im je pričao jedan VC fond s kojim su detaljnije razgovarali o samom startupu što je zapravo dokaz kako je Regatta odlična prilika za upoznati nove ljude i eventualne investitore.

Cyclops je startup koji je na Rivu došao iz Zagreba i odlučno kažu kako su već odlučili da će doći i dogodine.

Više o samom programu

Konferenciju je vodio svjetski poznati voditelj konferencija Peter Hopwood koji je također održao i korisno predavanje za sve startupe “Persuasive pitching behaviours and storytelling with impact”.

Nakon što je Peter otvorio konferenciju, pozdravnim su se govorima uzvanicima obratili organizatori Frane Šesnić i Damir Brčić, potom Kristijan Pavić, predsjednik uprave ACI-a koji su velikodušno donirali 4 ClubSwan jedrilice za regatu planiranu 3. dan konferencije. Gostima se obratio i splitski dogradonačelnik Antonio Kuzmanić kao i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. Na kraju su se na pozornicu popeli i ministar Oleg Butković, kao i Velibor Mačkić - savjetnik za gospodarstvo predsjednika Zorana Milanovića.

Nakon uvodnih pozdrava, svojim je izvrsnim predavanjem led probila Ana Šuper Matana iz Daimler Truck koja je publici otkrila sve tajne dobrog leadershipa i potaknula ih da budu promjena koju priželjkuju.

“Startup Europe Regatta je odlična prilika, pogotovo za mlade poduzetnike, mlade željne novih znanja, iskustava i kontakata. Jako puno investitora i jako puno ideja, sve u svemu - prilika koja se ne propušta”, zaključila je Ana Šuper Matana.

S obzirom da je Regatta prije svega startup konferencija, došlo je vrijeme za predavanje Stipe Režića, osnivača uspješnog startupa Mushroom Cups koji je govorio o važnosti ecommerce marketinga i prodaje i podijelio savjete za sve druge kolege startupe koji će se kad tad naći u tom dijelu posla.

Kakva bi to konferencija bila bez makar jedne panel rasprave. Ovog ju je puta moderirao Toni Miličević iz Locastica, a njegovi su sugovornici bili partneri Digitalne Dalmacije s kojima ustrojava akceleratorski program za startupe - Kristian Asani iz Silicon Gardens VC-a, Matija Srbić iz Nuqleus deep techa, Filip Stipančić iz Lean Startup Croatia i Andreas Spechtler iz Silicon Castles VC-a. Panelisti su raspravljali o startupima i inovacijama sada i u budućnosti, nakon čega su vrijeme posvetili upravo njima - startupima, razmjenjivali ideje, kontakte i planove.

Prije samog kraja dana, održan je najočekivaniji dio konferencije - natjecanje startupa pod nazivom “60 seconds startup competition”. Gotovo 30 startupa borilo se za vrijedne novčane nagrade u iznosu od 8000€.

Drugog je dana konferencije održano i svečano proglašenje pobjednika, a prva 3 mjesta su redom od pobjednika osvojili startupi: DotYourSpot, Metabelly i Parklio.

Vrijedno je napomenuti, da koliko je god atraktivna i sama za sebe, Startup Regatta je samo jedna od aktivnosti koje organizira Digitalna Dalmacija, a sve sa ciljem razvoja lokalnog stratup ekosustava - okruženja koje ima sve elemente za nastanak, razvoj i rast još većeg broja tehnoloških startupa.

Sve fotografije pogledajte na linku: https://digitalnadalmacija.smugmug.com/Public-pics-2023/Regatta-day-1