Novosti

Da barem školski sat traje 100 minuta

Dok većina učenika priželjkuje da školski sat traje što kraće, postoje i oni kojima 45 minuta prođe za čas, a predavanja su im toliko draga da im je 1 sat malo.

Radi se o učenicima EDIT CodesSchool – najveće škole programiranja u Hrvatskoj. Ova škola djecu podučava za zanimanja budućnosti i možda je baš zato toliko zanimljiva i djeci i roditeljima ali i nastavnicima.

Kako tehnologija brzo napreduje i mijenja se, tako radi i EDIT – stoga su ove godine osnovnoškolci imali priliku upisati CyberSecurity tečaj na kojem uče kako prepoznati i izbjeći potencijalne cyber prijetnje, kako se sigurno ponašati na Internetu i zaštititi svoju privatnost.

Posjetili smo osnovnu školu Lučac, u kojoj EDIT provodi nastavnica Ivana Vodopija. Pun razred djece koja sjede iza računala i pokazuju nam što oni sami znaju napraviti, dokaz je da postoji nastava kojoj se djeca uistinu vesele.

Dokazao nam je to i učenik Tomislav Košić iz 5. razreda koji nam je odmah po dolasku rekao „Svaki dan jedva čekam kad će EDIT, Brojim dane, minute sekunde, a 45 minuta mi je premalo, prođe u minuti, da bar traje 2 sata“.

Na EDIT-u, osnovnoškolci ove godine uče o sigurnosti na internetu. Osim što uče kako zaštiti sebe i svoje podatke, ova djeca i programiraju! Ipak je EDIT CodeSchool i kako kažu, najviše ih je i privuklo upravo programiranje. Naime, sami će kodirati programe i stranice za simulaciju i otklanjanje prijetnji. Potvrdila nam je to i njihova profesorica: „Učenici su jako zainteresirani, a najbolji dio sata im je kada rade nešto praktično tj. kada programiraju“.

Svaki sat je koncipiran na interaktivan i zabavan način i upravo je to ono što djecu privlači da upišu EDIT. Na početku svakog sata, nastavnici objašnjavaju temu koju će danas razraditi, nakon toga slijedi praktični dio u kojem učenici programiraju, testiraju, dekodiraju, uče koristiti programske jezike za slanje i primanje podataka, izrađuju web stranice i aplikacije…

Za kraj svakog sata, tu je igra!

Tko će izraditi najjaču lozinku, tko će najbrže identificirat cyber prijetnju, a sve to uz fizičku aktivnost u kojoj djeca jasnije shvaćaju komplicirane koncepte.

Što oni sami kažu, zašto je Cyber Security bitan?

Kako Luka Pavela iz 8. razreda kaže: „Cyber security je bitan jer bi nam inače bilo tko mogao uzeti naše podatke s interneta, a sad učimo kako ćemo se zaštititi na internetu. „Zločesti ljudi“ žele ukrasti naše podatke i zlouporabiti ih – ali mi ćemo naučiti kako se od toga obraniti“.

Luka je već „stari editovac“, točnije ovo mu je 2. godina da pohađa EDIT: „Na EDIT-u mi je bilo zabavno to što sam radio sve ono što nisam nikad prije. Najdraže mi je bilo programiranje stranica, one su se oslanjale na umjetnu inteligenciju pa mi je bilo zanimljivo i taj dio još naučiti“.

Osim Luke, u grupi je još nekoliko učenika koji su i prošle godine pohađali EDIT

„Prošle godine je bilo zabavno, pa smo se upisali i ove godine. Prošle smo godine naučili programirati stranicu, a najdraži nam je bio završni rad na kojem smo sami radili našu stranicu po izboru. EDIT bi preporučili svojim prijateljima 100%“ sigurni su osmaši Lovre Bura i Ivan Vučetić.

Nikad nije „prerano“ za učiti djecu o sigurnom ponašanju na internetu

Nastavnica Ivana Vodopija kaže kako njeni učenici obožavaju EDIT nastavu ali naglašava kako su djeca danas već od ranog doba uključena u virtualni svijet. Kako kroz igrice, društvene mreže i slično tako da je jako važno naučit ih kako se tu ponašati jer opasnosti postoje jednako kao i u stvarnom svijetu.  

Puno je učenika EDIT upisalo na preporuku prijatelja iz škole i kažu da su toliko zanimljivih stvari nauči, zabavljali se i uživali.

Učenica 6. razreda, Ivana Ćubelić kaže kako nije teško pratit nastavu:  „sve napravimo na nastavi ali ja volim malo i kad dođem kod kuće provježbat što smo taj dan radili“.

Sigurno ponašanje na internetu zvuči kao puka fraza, ali nije. Djeca danas ne samo da koriste internet za zabavu i učenje, već i za komunikaciju, istraživanje i dijeljenje informacija. S toliko brojnih aktivnosti dolaze i potencijalne prijetnje poput phishing napada, cyberbullyinga, krađe identiteta i drugih oblika zloupotrebe.

Kroz Cyber Security tečaj, polaznici stječu alate i znanja kako bi prepoznali te prijetnje, zaštitili svoje podatke i razvili svijest o posljedicama neoprezne upotrebe tehnologije.