Novosti

CISEx FRIDAY u Splitu - inicijative za razvoj startupa u EU i HR

Zadnjih mjeseci svjedoci smo redovitim vijestima o višemilijunskim investicijama i akvizicijama domaćih IT tvrtki.
Biti osnivač IT tvrtke nikada nije bilo popularnije i današnji klinci sve više sanjaju da budu novi Silvio Kutić, Mate Rimac ili Tomislav Car. Sada, kada se IT etablirao kao važna gospodarska grana u javnosti, hoće li nam napokon biti puno lakše osnivati i graditi IT tvrtke ili možda ipak ne?

Odgovore na ova pitanja možete čuti na :

CISEx Friday u Splitu , 25. lipnja 2021. u 17 sati
Baraka, Vukovarska 35c, 21000 Split

U razgovoru s iskusnim IT osnivačima, CISEx je identificirao nekoliko ključnih reformi koje bismo morali napraviti kako bismo bili spremni za novi korak razvoja IT-a, te krenuli u njihovo rješavanje. U ovom predavanju pokazat ćemo koji su to izazovi i koja su rješenja implementirali drugi, puno zreliji ekosustavi, a koja i mi želimo primijeniti u Hrvatskoj. Osim predavanja, izuzetno nas zanimaju lokalna iskustva i problemi kako bismo i njih ugradili u Hrvatsku, ali i EU strategiju razvoja na kojoj surađujemo.

Službeni dio će otvoriti predsjednik udruge CISEx, Davor Runje. Potom će nam Hajdi Ćenan, podpredsjednica udruge CroAI reći nešto više o hrvatskom startup ekosustavu.
Startupi su u zadnje vrijeme 'in', ne samo u Hrvatskoj, već i na razini Europske Unije koja želi postati globalni lider u inovacijama. U ožujku ove godine donesena je i od većine država članica odmah potpisana tzv. Startup deklaracija (Hrvatska ju je potpisala mjesec dana kasnije) u kojoj se startupi nazivaju pokretačima inovacija te budućnosti europskog gospodarstva.

Uz Deklaraciju, pokrenuta je i inicijativa na razini Europske Komisije kojom se startupima želi dati glas i kroz koju im se želi omogućiti znatno lakše i bolje poslovanje, kako ne bi više morali 'bježati' van EU da ostvare svoje ambiciozne ciljeve.

Iz Gammachefa će nam se pridružiti Đulijano Nola, naš lokalni serijski poduzetnik, koji će nam predstaviti prvi robotski restoran u kojem će kuhati njihovi kuhari-roboti. Ideja je nešto neviđeno na ovim prostorima, a i šire, pa dođite i saznajte u ekskluzivnom predstavljanju.

Gosti meetupa će komentirati slijedeće teme:

1. Davor Runje, CISEx/Airt - Kako će izgledati sljedećih 10 godina IT-a u Hrvatskoj?

2. Hajdi Ćenan, CroAI/Airt – Hrvatski startup ekosustav

3. Đulijano Nola, GammaChef – Kako smo od hobi projekta iz garaže došli do otvaranja prvog robotskog restorana Bots&Pots?


ICT županija poziva sve članove community-ja DigitalnaDalmacija, kao i članove i prijatelje udruge CISEx da nam se pridruže na CISEx Fridayju u Splitu 25. lipnja u pubu Baraka (Vukovarska 35c, 21000 Split) s početkom u 17 sati.

Sudjelovanje je besplatno, ali uz obaveznu prijavu putem sustava Entrio. Sudionici koji nisu u mogućnosti prisustvovati događanju uživo moći će se uključiti putem YouTube streama

Ovaj događaj je organiziran u suradnji sa zajednicom Split Tech City i projektom ICT županija te uz financijsku potporu agencija HAMAG BICRO i EEN.