Novosti

Blazorise - dalmatinski tech na svjetskoj sceni: Intervju s Mladenom Macanovićem

Digitalna Dalmacija intenzivno radi na osnaživanju i izgradnji Dalmatia Startup Communityja. Dio aktivnosti uključuje organizaciju putovanja odabranih startupa na međunarodne konferencije, s ciljem njihove promocije, obuke i umrežavanja. Ove godine, nakon posjeta Riminiju, Izraelu i Milanu, odabrali smo Maribor kao destinaciju za sudjelovanje na PODIM konferenciji, gdje smo vodili Mladena Macanovića s njegovim projektom Blazorise i Alena Percirepa s njegovim Vetzyjem.

PODIM konferencija predstavlja jedan od najvažnijih događaja u europskoj tehnološkoj i startup sceni, usmjeren na startupe, investitore, izvršne direktore te sve zainteresirane za poduzetništvo. Osmišljena je kako bi omogućila povezivanje startupa u ranoj fazi razvoja s vodećim svjetskim stručnjacima, investitorima i organizacijama

Danas vam predstavljamo intervju s Mladenom Macanovićem, osnivačem Blazorisea i aktivnim članom našeg communitya. Mladen je razvio vrlo uspješan posao kreirajući i održavajući biblioteku komponenata koja programerima olakšava korištenje Blazora, oslobađajući ih uobičajenih zadataka vezanih za korisnička sučelja.

 

 

PRIJE SVEGA, DOJMOVI S PODIM KONFERENCIJE?

„Naša prisutnost na PODIM konferenciji bila je primarno usmjerena na stjecanje znanja o tržišnim trendovima, umjesto na traženje investitora“, kazao je Mladen Macanović te dodao: „cilj nam je bio razumjeti najnovije promjene i inovacije u industriji kako bismo bolje prilagodili naše strategije i proizvode“.

 

 

KAKO FUNKCIONIRA NAŠA LOKALNA STARTUP SCENA?

“Trenutačno neke nestabilne vibre mi nismo osjetili, rast je kontinuiran, a hoće li se nešto promijeniti, vidit ćemo, naš proizvod koriste većinom programeri za interne aplikacije, tu AI ne pomaže”.

 

BLAZORISE I NJEGOVA ULOGA

Blazorise je projekt koji nudi kolekciju UI komponenti za razvoj web i mobilnih aplikacija, baziran na modernoj Blazor tehnologiji razvijenoj od strane Microsofta. Projekt je pokrenut 2018. godine u Splitu kao open-source platforma, s namjerom da promovira NET te Blazor tehnologije za izradu web aplikacija. Blazorise komponente su kompatibilne s brojnim popularnim CSS okvirima, uključujući Tailwind, Bootstrap, Bulma, Material i AndDesign, čineći ih dostupnima širokom spektru developera. Blazorise nudi i licencni sustav te podršku koji omogućavaju kompanijama komercijalnu upotrebu ovih komponenti za izgradnju web aplikacija.

Iako je projekt počeo lokalno, ograničeno znanje o Blazor tehnologiji u Hrvatskoj navelo je Macanovića da traži prilike na globalnom tržištu.

 

POLAKO, ALI SIGURNO. KAKO JE DOŠLO DO SVJETSKE SCENE?

Kao osnivač, Mladen Macanović počeo je s ambicijom da stvori proizvod koji koristi različite tehnologije.

„Ideja je bila stvoriti nešto što bi integriralo više tehnologija, što smo počeli kao hobi projekt", objasnio je Macanović.

Projekt je prvotno pokrenut kao open-source. „Kako je broj korisnika rastao, tako je rastao i obujam posla koji više nisam mogao obavljati kao hobi. Stoga sam 2021. godine odlučio promijeniti model licenciranja Blazorisea tako da tvrtke moraju platiti za korištenje, dok privatni korisnici i dalje mogu koristiti besplatno“, kazao je.

 

 

BLAZORISE - BROJČANO JOŠ UVIJEK “MALI”

Blazorise otkriva da teži daljnjem rastu: „Trenutačno imamo nekoliko članova tima lokalno, dok su ostali rasprostranjeni na različitim lokacijama. Većina naših suradnika su stranci, jer lokalna zajednica nije dovoljno upoznata s Blazor tehnologijom. Pokušavali smo surađivati s investitorima, ali to nije urodilo plodom".

 

RIJETKI PRIMJER LOKALNE TVRTKE KOJA IMA VLASTITI PROIZVOD

Moje iskustvo je primarno tehničko, a na poslovnom planu nisam bio posebno vješt. Nisam imao mnogo osoba od povjerenja za traženje savjeta, pa sam se često oslanjao na improvizaciju. Pokušavao sam se prisjetiti kako bi moji bivši kolege ili direktori postupili u sličnim situacijama. To me potaknulo da naučim na vlastitim greškama, usvajajući poslovne vještine kroz praksu i svakodnevne izazove, čime sam postepeno stjecao bolje razumijevanje kako upravljati projektom i voditi tim“.

 

 

ŠTO SAVJETOVATI STUDENTIMA - KAKO POKRENUTI VLASTITI PROIZVOD?

Macanović priznaje da su počeci bili teški zbog nedostatka poslovnog iskustva

"Studentima bih savjetovao da se usredotoče na rješavanje stvarnih problema, a ne samo na razvoj proizvoda", kazao je. Za one koji već imaju proizvod, ključ je u održavanju smirenosti pod pritiskom. "Sam po sebi sam smiren, što mi pomaže da prevladam stresne situacije", dodaje Macanović.

 

ŠTO KADA U RUKAMA VEĆ IMAMO PROIZVOD?

“Ono što je najbitnije - ostati smiren. I dodao bih - Samo nastavi, nema odustajanja, treba gurati. Kod mene je priča vezana za digitalni proizvod pa je bilo specifično”.

 

ŠTO SLIJEDI PO PITANJU RAZVOJA?

Planiram zaposliti više programera kako bismo konačno dovršili verziju 2.0. Ta verzija neće se znatno razlikovati od prethodne", otkrio je.

 

ŠTO JE PRVENSTVENO POTREBNO ZA RAST - FINANCIJE, MARKETING, ZAPOŠLJAVANJE?

Macanović ističe važnost financijskog upravljanja

„Bilo bi super da se rasteretim, bilo bi dobro imati uskoro direktora za financije”. 

"Kroz proces shvatio da nam je nedostajala temeljita financijska priprema na početku. Izvorno sam pokrenuo projekt s idejom da osnujem firmu i naplatim licence. Sada bih savjetovao ne bojati se donositi odluke. Ako vas strah od odlučivanja obuzme, suočite se s tim strahom“, naglasio je Macanović.

 

ZAKLJUČNO…

Blazorise postaje izuzetan primjer kako lokalni projekt može dosegnuti globalnu prepoznatljivost. Uprkos početnim izazovima i ograničenim resursima, Macanović i njegov tim uspjeli su transformirati početnički entuzijazam u stabilnu, rastuću platformu za razvoj web i mobilnih aplikacija.

Njihova sposobnost da se prilagode tržišnim uvjetima, uz kontinuirano učenje i prilagodbu, primjer je izdržljivosti i inovativnosti