Novosti

30 GODINA KAO POMORAC, 4 KAO INOVATOR I POKRETAČ VLASTITOG STARTUPA

30 GODINA KAO POMORAC, 4 KAO INOVATOR I POKRETAČ VLASTITOG STARTUPA

Hrvoje Mihovilović proveo je više od tri desetljeća ploveći morima, što mu je omogućilo da uoči ključne nedostatke i prilike za unaprjeđenje u pomorskom svijetu.

Posebno ga je zabrinjavala neadekvatnost tradicionalnih sustava za osiguravanje budnosti na mostu. Detaljno objašnjava problematiku:

"Na brodovima se koriste uređaji za osiguranje budnosti (BNWAS Bridge Navigational Watch Alarm System) - oni omogućavaju posadi da reagira u slučaju incidenta na mostu. Takvi se sustavi aktiviraju tijekom plovidbe i zahtijevaju resetiranje svakih 3 do 12 minuta. Ako se sustav ne resetira, prvo se aktivira alarm na mostu, zatim se upozorenje šalje kapetanu, a potom cijeloj posadi. Iako je ovaj sustav dizajniran prije više od 30 godina, u praksi se često ne koristi te se smatra nevažnim aspektom posla".

Kako bi riješio ovaj problem, bez potrebe za promjenom postojećih zakona ili pravilnika, inspiraciju je pronašao u cestovnoj industriji koja koristi video kamere za nadzor pažnje vozača. Ovaj sustav koristi tehnologiju za praćenje aktivnosti vozača, uključujući pokrete očiju i položaj glave, kako bi procijenio razinu budnosti.

Međutim, izazov je prilagoditi ovu tehnologiju za korištenje u pomorskom okruženju, gdje su udaljenosti, kutovi i razine osvjetljenja drugačiji. Aware Mate koristi napredne tehnike video detekcije i algoritme dubokog učenja za otkrivanje umora. Dizajniran je s posebnom pažnjom na privatnost i sigurnost podataka, bez potrebe za povezivanjem s internetom ili cloudom, i može se integrirati s prije spomenutim BNWAS uređajima za sveobuhvatno upravljanje umorom. Tako Aware Mate pruža posebno rješenje za pomorski sektor, doprinoseći sigurnijoj navigaciji.

Uspješno financiranje – rezultat posvećenosti i praćenja

Osnivač je započeo s jednostavnom idejom, prošao kroz mnoge edukacije, i sada uspješno dobiva sredstva za svoje projekte, paralelno razvijajući dva inovativna koncepta: Helm Order Monitor i Aware Mate.

Na početku, prilikom prvog natječaja za financiranje, nije bio siguran u svoje postupke, ali je s vremenom stekao znanje i iskustvo, poboljšavajući svoje prijave za financiranje. Za neke projekte odlučio je angažirati i tvrtku Restart Consulting, smatrajući to korisnim potezom.

Kao ključni trenutak ističe dobivanje prve značajne financijske podrške 2021. godine kroz program dokazivanja inovativnog koncepta (Proof of Concept) Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) za projekt Helm Order Monitor. Nakon toga dobija i potporu za novoosnovana poduzeća od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH za projekt Helm Order Monitor i potporu za dokazivanja inovativnog koncepta Ministarstva znanosti i obrazovanja RH za projekt Aware Mate. Naglašava da je konkurencija bila velika, ali je važno bilo imati inovativnu ideju. Među značajnijim financijskim potporama izdvaja i podršku Digitalne Dalmacije, grada Splita i drugih izvora kroz različite programe i natjecanja.

Ističe da nema pojedinačnog koraka koji će sam po sebi osigurati uspjeh; umjesto toga, naglašava važnost upornosti i predanosti u promicanju svoje ideje u industriji koja se tradicionalno sporo mijenja.

Hrvoje je 6 mjeseci pohađao i američki akcelerator BoomStartup Accelerator

BoomStartup nudi virtualni akceleratorski program i rizično financiranje inovativne tehnologije s primarnim ciljem podizanja tvrtki u ranoj fazi razvoja na višu razinu.

“Jedan od mentora u tom programu je ujedno i angel investor koji je na kraju, nakon dužeg vremena što me pratio - uložio u moju tvrtku. Ono što ja uvijek naglašavam je da nitko neće u neki startup uložiti nakon 2 sastanka. Potrebno je vrijeme i razvoj odnosa jer kada te osoba upozna veća je vjerojatnost da će uložiti u tebe. Na ovom sam akceleratoru puno toga naučio i bilo mi je stvarno jako korisno. Bilo je zgodno vidjeti kako to funkcionira, a kada još tome dodamo znanja i iskustvo koje sam stekao - isplatilo se!”

Suradnja, suradnja, suradnja

Ništa bez suradnje!

2020.godine – akademija StartIT bila je Hrvojev prvi korak od ideje do razvoja startupa. S obzirom na to da je bio polaznik startup akademije u Splitu, upoznao je ljude sa sličnim ambicijama.

Postoji li povezanost stratupa u communityju i kakva je uopće?

“Odlična. Stvarno se svi poznajemo i jedni drugima ćemo uvijek uskočiti ako nešto treba, prenijeti vijest koja bi im mogla biti korisna i zanimljiva. Moja prva neka suradnja s osobama iz communityja je bila na startup akademiji - StartIT-u, na kojoj sam se spojio s jednom ekipom te smo zajedno prijavili moj projekt na prvi PoC. Dalje sam se povezao s tvrtkom Codeasy, s kojom odlično surađujemo”.

Suradnja i s Institutom Fraunhofer - kako to funkcionira?

“Istina je da je njima to stvarno interesantno provoditi, kazao je Hrvoje te dodao, „oni imaju svoj projekt koji guraju i koji se također tiče pomorske struke, tako da smo se našli sa savjetima”.

Kroz svoju predanost i stručnost, Hrvoje je postao pokretač promjena u industriji, dokaz je toga da poboljšanja nerijetko dolaze iz vlastitog iskustva i inicijative!