Novosti

3. međunarodna konferencija BlockSplit 2022: Velik interes Splićana za blockchain i Web3 tehnologije

Više od 600 sudionika, Web3 developera, poduzetnika i studenata te 50 predavača, redom renomiranih imena iz globalnog IT sektora iz zemlje i cijelog svijeta - okupila je ovogodišnja 3. međunarodna konferencija BlockSplit posvećena blockchainu Web3 tehnologiji. Već tradicionalno, konferencija se održala u Splitu, od 23. do 25. svibnja 2022. godine i objedinila je niz atraktivnih događanja organiziranih na nekoliko lokacija u gradu pod Marjanom.

BlockSplit konferenciju je organizirala je hrvatska krovna udruga za blockchain i kriptovalute - UBIK uz suorganizaciju ICT županije. Događanja u okviru skupa "okupirala" su nekoliko lokacija u samom centru Splita: edukativne radionice održane su u PICS@FESB predinkubatoru i coworking prostoru (23.05.), konferencijski dio, odnosno predavanja u Hrvatskom domu i Gradskom kazalištu lutaka (24. i 25.05.), EXPO izložbeni dio na Prokurativama i cruising brodovima po splitskom akvatoriju (26.05.).

 

Suosnivač konferencije Antonio Perić-Mažar nam je kazao kako je cijela ideja ove konferencije bila ojačati zajednicu i promovirati blockchain kao tehnologiju, a uz to pružiti svim sudionicima dobru zabavu i priliku za umrežavanje. S obzirom na pozitivne povratne informacije vjerujemo kako su u tome i uspjeli.

Dvije edukativne radionice u PICS@FESB-u projekta ICT županije kao suorganizatora 3. međunarodne BlockSplit konferencije - "Legal Challenges in Blockchain Space" i "Intro to Web3 Design" pohodilo je više od stotinu sudionika što je potvrda velikog interesa domaće javnosti za novosti iz svijeta IT tehnologija kao što je štednja i poslovanje u kriptovalutama.

Radionicu "Legal Challenges in Blockchain Space" vodili su predavači, odnosno stručnjaci jednog od vodećih svjetskih blokckchainova s budžetom od oko milijardu dolara - Near Fundation Legal Team (NFLT) za kojeg se očekuje da ubrzo postane jedan od najaktivnijih investitora u startupe na području regije, odnosno Balkana. Glavna tema bili su pravni okviri poslovanja kriptovalutama gdje je zanimljivo predavanje imala voditeljica tima za pravne poslove NFLT-a Sonja Prstec. Uz nju, zapažena izlaganja imali su i njeni kolege  Cindy Lam, Mark Ery, Zana Islami, Mya Shofany, Nathan Cho i Damir Vukoja.

Tema radionice "Legal Challenges in Blockchain Space" najviše je zanimala pravnike i odvjetnike, ali i sve one koji već nešto rade u blockchainu ili tek planiraju raditi bilo da su osnivači tvrtki/startupa, voditelji projekata i slično. Naime, ta problematika je izuzetno aktualna zbog mogućnosti manipulacija uslijed nedovoljno razvijene, ali i u svijetu neujednačene zakonske regulative.

Jako dobar interes zabilježila je i radionica "Intro to Web3 Design" voditelja Marka Prljića iz tvrtke Product and UX Design Lead @ Giveth and General Magic. Radionica je organizirana isključivo na hrvatskom jeziku jer je namijenjena domaćim dizajnerima u IT-u, odnosno svima onima koji dizajniraju i žele znati što ih čeka u Web3 - sasvim novom načinu za pojedince da koriste internet bez odricanja od svoje privatnosti i vrijednih podataka.

 

Na EXPO izlagačkom dijelu konferencije na Prokurativama, posjetitelji su mogli dobiti informacije iz prve ruke od tvrtki povezanih s kriptovalutama i Web3 tehnologijom dok su se na štandu ICT županije mogli iz prve ruke informirati o svim edukacijskim projektima i aktivnostima koje se održavaju u okviru projekta, od EDIT CodeShoola, EDIT JUNIOR Dev-a, preko StartIT startup akademije do GrowIT programa poticanja IT poduzetništva.

Na zatvaranju konferencije Tomislav Mamić, jedan od organizatora, pozdravio je sve nazočne i zahvalio sudionicima na ovako velikom odazivu. Svoje zahvale uputio je svim sponzorima i organizacijskom timu koji je naporno radio proteklih par mjeseci. Luka Sučić, član upravnog odbora UBIK-a,  rekao je kako je ovo za njega poseban trenutak jer je konferencija ponovno održana nakon tri godine te priželjkuje veliki odaziv i sljedeće godine.

Održavanje ovakvog skupa dokaz je da Split ne živi samo turizam već je grad na tri dana postao središte digitalnog svijeta budućnosti. 3. međunarodna BlockSplit konferencija, bez ikakve sumnje, značajno je pridonijela pozicioniranju Splita i Splitsko-dalmatinske županije visoko na digitalnoj karti svijeta.