Novosti

3. AI Hands-On radionica opravdava očekivanja: 19 polaznika ovladat će novim digitalnim vještinama

U organizaciji Digitalne Dalmacije i EDIT CodeSchoola, uz podršku Odjela za informatiku splitskog PMF-a, uspješno je započela besplatna trotjedna AI Hands-On radionica. Radionica, pod nazivom "Prepoznavanje objekata korištenjem YOLO", privukla je 19 polaznika koji će tijekom trajanja radionice ovladati vještinama potrebnim za razvoj vlastitih demo aplikacija temeljenih na AI tehnologijama.

 

 

NOVA DIGITALNA ZNANJA

Polaznici su već na pola puta ove intenzivne edukacije. Dosada su postavili razvojno okruženje i aktivno rade na praktičnim primjerima koda. Ova radionica usmjerena je na razvoj aplikacija za automatizirano prepoznavanje objekata korištenjem YOLO algoritma.

Voditelj radionice, Luka Farkaš, softverski inženjer iz Evidena, vodi polaznike kroz proces razvoja modela detekcije objekata, uz interaktivne prezentacije i simulacije.

 

 

Kao i svake godine, donosimo najnovije tehnologije na području computer vision-a te smo pripremili neke dodatne stvari kao što su praćenje brzine, što možemo upotrijebiti u prometu, modeli koji razumiju naš govorni i tekstovni jezik te klasično uvježbavanje modela koje smo radili“, izjavio je Luka.

Radionica je dizajnirana tako da omogućuje samostalan rad na modelima detekcije objekata uz podršku kroz kratke prezentacije i simulacije.

 

 

INTERVJU S LUKOM FARKAŠEM 😊

Digitalna Dalmacija: Je li bila zahtjevna priprema, složiti bitne i korisne informacije?

Luka Farkaš:Zahtjevno je, ali se ovim bavim dugi niz godina te je upravo to zanimljivo pored onog posla kojeg radim. U tom području mogu zanimljive stvari pripremati na jednostavan, razumljiv način za pokazati

 

 

Digitalna Dalmacija: Što ti predstavlja najveći izazov?

Luka Farkaš:Najveći je izazov predstaviti ono najnovije. Primjerice, ono što se pripremi mjesec dana ranije, može sada biti već zastarjelo. No, Digitalna Dalmacija se trudi biti ipak prva kada su IT novosti u pitanju

 

 

Digitalna Dalmacija: Što reći o budućnosti, s obzirom na brzi razvoj tehnologije?

Luka Farkaš:Budućnost je već sada tu, došla je, i svaki dan je nešto novo. Jednostavno, olakšajmo si posao. Nakon ovoga se dolazi do virtualne realnosti, Chat GPT-a i slično. Idealno bi bilo komunicirati s computer vision modelima da oni nama dostavljaju onu sliku koju mi želimo u tom trenutku

 

 

RAZVOJ LOKALNE AI ZAJEDNICE

Po završetku radionice, polaznici će biti sposobni prikupiti vlastite podatke, odabrati i istrenirati prikladan model te prepoznati i optimizirati potencijalne probleme.

Digitalna Dalmacija time potiče razvoj lokalne AI zajednice, pružajući priliku mladim talentima i entuzijastima da steknu praktična znanja i iskustva koja su vrlo tražena u industriji.

 

 

Ova radionica predstavlja korak naprijed u razvoju AI tehnologija u regiji, čineći Split središtem inovacija i edukacije u području umjetne inteligencije. Polaznici će stečena znanja moći primijeniti u daljnjim projektima, čime će doprinijeti razvoju tehnološke zajednice i gospodarstva u Hrvatskoj.