Novosti

1, 2, 3… GO JUNIOR Dev React!

Iza nas je uspješno odrađen prvi tjedan JUNIOR Dev React edukacije za sve one koji žele graditi i usavršavati svoja developerska znanja i vještine. Ova edukacija se provodi u okviru EDIT vertikale koja za cilj ima povećati broj kvalitetnih developera na splitskoj IT sceni. Tečaj je osmišljen na način da se od početka prolazi kroz koncepte Reacta, stoga predznanje u Reactu nije nužno, no polaznici bi trebali biti upoznati sa osnovama programiranja u HTML-u, CSS-u te JavaScriptu. Za edukaciju je i ove godine zabilježen veliki interes, pristiglo je više od 130 prijava! Sukladno velikom interesu i odazivu proveli smo testiranje općeg informatičkog znanja kako bi izvršili selekciju. Formirane su četiri grupe s 18 polaznika.

Profesori Goran Zaharija i Ante Bartulović višegodišnji su predavači u Digitalnoj Dalmaciji, a uz već poznata lica, predavač na ovogodišnjem JUNIOR Dev-u je i Luka Smolčić iz partnerske IT tvrtke Locastic. Locastic se bavi razvojem web i mobilnih aplikacija. Osim softverskih rješenja za klijente i partnere, bave se i blockchain tehnologijom i UI/UX dizajnom. Luka Smolčić je frontend developer te izvrstan edukator s bogatim iskustvom koje je stekao kroz različite projekte. Svi predavači imaju bogato iskustvo u radu s React tehnologijom i najnovijim tehnologijama općenito te su spremni podijeliti svoja znanja s polaznicima edukacije.

Polaznici su jedva dočekali početak predavanja. Na prvom su satu započeli s kreiranjem React aplikacije, a predavači su im prikazali jednostavnost korištenja Reacta naspram pisanja aplikacije s običnim HTML-om i JavaScriptom.

Kroz kreiranje prvih aplikacija naučili su koncepte poput: bundl, React komponente, stiliziranje komponenti, dodavanje u druge komponente slanje podataka između komponenti i sl. Također, imali su priliku stečeno znanje odmah primijeniti na praktičnom dijelu te su polaznici uspješno napravili svoju prvu React aplikaciju.

Digital Skills koordinator Digitalne Dalmacije, Ivan Lukšić, naglašava kako najbolje tek slijedi. Čeka ih 6 tjedana predavanja, a potom 2 tjedna praktičnog dijela. Drago mi je vidjeti da ima puno mladih entuzijasta u ovom području koji se žele usavršavati. To je jako bitno, morate se stalno dodatno educirati i pratiti trendove da bi ostali relevantni u svijetu programiranja. Također, imamo par polaznika koji žele promijeniti karijeru pa JUNIOR Dev React vide kao odličan ulazak u frontend development. Novost je da ove godine imamo više praktičnih zadataka, a autore najboljih čeka sudjelovanje na JUNIOR Dev Express.js tečaju te EDIT konferenciji koju pripremamo u svibnju, nastavio je Ivan.

Digitalna Dalmacija je i ove godine omogućila mladima da potpuno besplatno uče programirati te usavršavaju svoje developerske vještine. Upravo na taj način opet potvrđujemo svoj moto Znanje dostupno svima! i time činimo razliku u društvu. Digitalna Dalmacija svojim edukacijama pokušava premostiti jaz između stručnih znanja koja obrazovni sustav može isporučit i onoga što je tvrtkama na brzomijenjajućem tehnološkom tržištu potrebno, a sve s ciljem osnaživanja tehnološkog napretka Dalmacije, ali i Hrvatske.